Se scumpesc carburanţii! Cât va costa de mâine benzina şi motorina

Ultima lună de toamnă începe cu scumpiri pentru şofere. De mâine, operatorii petrolieri vor afişa preţuri mai mari pentru benzină cu 16 bani, iar pentru motorină – cu 8 bani.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 1 – 14 noiembrie.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 13 bani, iar pentru motorină – 15 lei şi 26 de bani.

Petroliştii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţi la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

Sursa: jurnal.md