Cercetătorii români au creat o nouă rasă de oi

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare de la Palas, Constanţa, a ucreat o nouă rasă de oi, după 30 de ani de experimente. Au botezat-o “Prolific”.

Noua rasă promite să îi mulțumească deopotrivă, atât pe fermieri, cât şi pe gurmanzi: mioarele au mai mulţi urmaşi decât suratele clasice şi posedă o carne perfectă pentru pastramă.

Oaia  “Prolific” a fost obţinută din încrucişarea a patru rase celebre: Merinos de Palas, Romanov, Landrace Finlandez şi Border Leicester, de la care a luat ce au ele mai bun.

Prima turmă de oi “Prolific” are peste 600 de exemplare, din care peste 400 sunt femele.

Cea mai nouă specie de oaie din ţară a fost îmbunătăţită an de an din 1988 încoace. Specialiştii au crescut şapte generaţii de mioare şi le-au tot ameliorat până să se declare mulţumiţi: au reuşit să creeze un animal cu mai puţine oase şi mai multă carne delicioasă.

„Se diferenţiază net de celelalte rase româneşti, este prolifică. Carcasele sunt de bună calitate, au grăsime puţină şi fibra musculară este mai fină ca la celelalte rase româneşti”, explică Gabriel Vicovan, director ştiinţific Institul de Cercetare.

Fermierii au aflat deja despre noua vedetă a stânelor: abia aşteaptă să fie omologată şi scoasă la vânzare. Oaia “Prolific” nu a fost degeaba botezată aşa – aduce pe lume cu peste 25 la sută mai mulţi urmaşi decât suratele sale, după cum scrie DIGI24.