A vrut să vadă dacă plantele îl ţin în viaţă, dar s-a înşelat!

Plantele sunt principala sursă de oxigen a planetei. Fără ele nu ar exista viaţă pe Pământ. Un cercetător canadian a vrut să vadă dacă 200 de plante vor reuşit să transforme dioxidul de carbon în oxigen suficient de repede pentru a-l ţine în viaţă. S-a închis într-un cort de 3 pe 3 metri în curtea din spatele casei fratelui său din British Columbia, Canada, săptămâna trecută şi a încercat să reziste acolo cât mai mult timp. Ce a păţit cercetătorul canadian a surprins comunitatea ştiinţifică.

A vrut să vadă dacă plantele îl pot ţine în viaţă furnizându-i oxigenul necesar vieţii dar s-a înşelat. Kurtis Baute este un ecologist convins şi speră să salveze omenirea implicându-se activ în protejarea vegetaţiei. Săptămâna trecută s-a închis într-un cort de trei pe trei metri în curtea fratelui său. A luat cu el în adăpost 200 de plante despre care ştia că „transformă rapid CO2 în oxigen”. El spera ca plantele să îi furnizeze suficient aer încât să stea în cort o perioadă nedeterminată. S-a înşelat amarnic…

Ce a păţit cercetătorul canadian în timpul experimentului cu plantele?
Kurtis Baute a filmat întreg experimentul care a avut loc în curtea din spatele casei fratelui său din British Columbia. Şi-a montat hamacul în „biodromul” amenajat de el însuşi, s-a înconjurat de 200 de plante, a apins lumina şi a început să citească. Baute a luat cu el inclusiv un dispozitiv care măsura concentraţia de CO2 din aer şi nivelul de oxigen. Din păcate, după doar 15 ore canadianul a trebuit să abandoneze experimentul pentru că mai avea puţin şi murea asfixiat. Şi asta pentru că nivelul de CO2 crescuse atât de mult încât risca să îşi afecteze grav creierul şi să intre în comă.

Sursa: www.click.ro