Topul ţărilor care trebuie vizitate în 2019

Nu lăsaţi paşaportul să stea degeaba într-un sertar! Vorba aceea, înţeleptul îşi face vara sanie şi iarna căruţă. Specialiştii de la „Lonely Planet” au lansat recent ghidul de călătorie pentru 2019. Bazat pe recomandările a milioane de turişti şi mii de experţi trimişi în teritoriu pentru a evalua destinaţiile, ghidul plasează Sri Lanka şi Germania în fruntea clasamentului celor mai incitante ţări în care să vă petreceţi vacanţa.

În fiecare an, ghidurile publicate de „Lonely Planet” în opt limbi de circulaţie ajung în peste 100 de ţări din întreaga lume. Statistic, cele 500 de titluri ale editurii deţinute de BBC Worldwide sunt cea mai de încredere sursă de inspiraţie în vederea stabilirii unui plan de concediu pentru anul următor.

Topul recomandărilor se bazează pe voturile turiştilor, pe evaluările experţilor şi pe ofertele venite din partea dezvoltatorilor locali din domeniul turismului. Statistic, în 2018 nu mai puţin de 1,18 miliarde de oameni au „migrat” sezonier în locaţii exotice ghidaţi de evaluările şi informaţiile provenite din ghiduri turistice.
În 2019, Sri Lanka a fost votată numărul 1 în topul destinaţiilor. Ţărişoara insulară situată în Oceanul Indian, la sud de India, a devenit de notorietate datorită diversificării serviciilor turistice.

Topul, consultat de 1,18 miliarde de oameni
Vizitatorii pot vedea aici temple străvechi, pot participa la safari în pădurile sălbatice şi pot explora teritorii virgine.

Conform specialiştilor, 2019 va veni cu o vreme superbă pentru a vizita Sri Lanka. Pe locul doi vine Germania şi pe locul trei, Zimbabwe, urmată de Panama.

În mod surprinzător, pe locul cinci în top se află Kârgâzstan, ţară din Asia Centrală aflată pe traseul Drumului Mătăsii care făcea legătura între China şi Marea Mediterană. Recomandările ţin cont inclusiv de zonele cu conflicte armate, de culturile locale, de ospitalitatea de care dau dovadă localnicii şi de opiniile evaluatorilor independenţi de servicii turistice. Având în vedere faptul că majoritatea ţărilor europene preferate de turişti sunt afectate de valul de migranţi veniţi din lumea musulmană, ţări precum Grecia, Bulgaria sau Croaţia şi Muntenegru nu au mai reuşit să îşi facă loc în primele 10 recomandate de Lonely Planet. Iordania şi Indonezia ocupă locurile 6 şi 7, însă Filipine sau Cuba au dispărut din cauza valului de violenţe şi a numărului de răpiri din aceste zone. Pe locul opt însă apare surprinzător Belarus. Deşi nu are ieşire la mare, se află în estul Europei, între Ucraina, Rusia, Lituania, Letonia şi Polonia, Belarus a înregistrat în 2017 un număr de peste 173.000 de turişti în condiţiile în care în 2005 ţara era vizitată de aproape 50.000 de turişti. Pe locul nouă se află o ţară care abia şi-a făcut loc în manualele de georgrafie: Republica Sao Tome şi Principe. Ţărişoara insulară din Oceanul Pacific e populată de 205.000 de suflete. Pe locul 10 este Belize, o ţară mică de pe Coasta de Est a Americii Centrale, care o recunoaşte pe Regina Elisabeta a II-a drept suverană.

Topul oraşelor care trebuie văzute în 2019
Cea mai „cool” capitală din lume este Copenhaga, Danemarca. Oraşul cosmopolit din nord-vestul Europei se află pe primul loc în topul Lonely Planet. Iată clasamentul:

Copenhaga, Danemarca
Shenzhen, China
Novi Sad, Serbia
Miami, Florida, SUA
Kathmandu, Nepal
Mexico City, Mexic
Dakar, Senegal
Seattle, SUA
Zadar, Croaţia
Meknes, Maroc

Sursa: www.click.ro