Istoria conservelor. Cum au fost inventate și câți ani împlinește cutia din metal!

În anul 2113, umila cutie de conservă va împlini venerabila vârstă de 300 de ani! Povestea ei de succes, nelipsită de dramatism, este datorată unui inginer englez, Bryan Donkin.

Sute de ani marinarii britanici au suferit și au pierit de malnutriție, cauzată de singura hrană ce-o aveau la dispoziție: biscuiți și carne conservată în sare. Salvarea le-a venit odată cu invenția conservei. Pe lângă fascinația pentru cutia metalică, inginerul Donkin a vrut să ajute cu conservele sale și marinarii din flota imperiului britanic.

Istoria conservelor – La început au fost francezii
Ideea de conservare a mâncării, altfel decât prin sărare sau afumare, i-a aparținut francezului Nicholas Appert. Acesta a fost primul care a reușit să conserve carne și legume la borcan, în 1810. În același an un alt francez, Philippe de Girard, a venit cu ideea păstrării pe termen lung a mâncării în cutii de metal, idee pe care i-a pasat-o negustorului englez Peter Durand. Englezul a patentat-o și a pus-o în practică astfel: a pus mâncarea într-o cutie metalică pe care a sigilat-o, a introdus cutia în apă rece, a încălzit-o ușor, până la fierbere, după care a deschis puțin capacul cutiei, lăsând mâncarea să se gătească, iar la final a sigilat din nou cutia. Deși procesul i-a reușit, Durand s-a oprit aici. În 1812 i-a vândut patentul inginerului englez Bryan Donkin, pentru suma de 1.000 de lire sterline. Iar povestea conservei abia acum începe!

Istoria conservelor – Pe gustul regelui
Într-o frumoasă zi de vară, Donkin părăsea conacul londonez al Ducelui de Kent cu o scrisoare de aprobare în mână. Trecuse un an de când cumpărase patentul pentru conservarea în metal a mâncării, timp în care a îmbunătățise simțitor tehnologia acestui proces. În scrisoarea pe care tocmai o primise, a citit veștile bune: atât regele George al III-lea, cât și soția sa, regina Charlotte, au gustat și le-a plăcut carnea de vită din conservă. Regele era, deci, de acord, ca Donkin să înceapă comercializarea conservelor. În săptămânile care au urmat, în mica sa fabrică londoneză de doar 300 de metri pătrați, foile de tablă au început să fie modelate manual în cutii cilindrice, umplute apoi cu carne de vacă, de oaie, cu morcovi, păstârnac și cu supă. Pentru început, producția de conserve era destinată marinarilor din flota britanică, din toate colțurile imperiului.