Cum construiești o relație corectă cu copilul tău

Un copil îți schimbă viața în totalitate. Rolul tău de părinte îți spune să-ți îndrepți toată energia și dragostea către acesta, pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios și pentru a-i modela frumos personalitatea. Îți spune să-i transmiți încredere și să-l tratezi cu același respect pe care-l așteptai și tu când erai copil.

Cum construiești o relație corectă cu copilul tău
Părinții reprezintă un prim exemplu și, poate cel mai important, în multe aspecte din viața copiilor. Aceștia din urmă le observă comportamentul, atitudinile și încearcă să le imite.

Cere copiilor doar ceea ce poți respecta și tu
Indiferent de ce am vrea să obținem de la copiii noștri sau de ce vrem să facă ei, trebuie să ne asigurăm că aplicăm aceleași standarde pentru noi înșine. De ce nu s-ar uita la televizor toată ziua, dacă și tu faci la fel? Dacă iei diverse gustări pe tot parcursul zilei, cum te poți aștepta ca ei să respecte ora mesei? Așadar, degeaba vei încerca să-ți convingi copilul să facă un lucru pe care tu însuși nu ești dispus să-l faci. În acest sens, părinții trebuie să fie consecvenți, să ofere ambii aceleași modele de comportament și să nu aibă reacții total opuse în situații similare.

Axează-te pe nevoile și pe pasiunile copilului
De multe ori, ne așteptăm ca băiatul sau fetița noastră să pășească pe urmele noastre și să îmbrățișeze aceleași pasiuni. Este total greșit să sperăm că acest lucru i-ar putea face fericiți. Copiii își manifestă de mici individualitatea, iar rolul părinților este acela de a-i susține și de a-i încuraja în dezvoltarea propriilor abilități sau talente. Se întâmplă ca unii tați să-și învețe băieții, încă din copilărie, să folosească forța fizică, iar dacă mama intervine spunând că nu este de acord, urmează replica: ,, Lasă, că e mai bine să știe să se apere, să nu fie un pămpălău“. Pentru un copil mai sensibil, care are cu totul alte interese, ar putea fi chiar o experiență traumatizantă. Ideal ar fi să-ți îndrumi copilul către un sport sau către o activitate care-l interesează. Nu încuraja un comportament agresiv, sub niciun pretext.