Descoperă Basarabia la Festivalul Cultural “Zilele Basarabiei” din Timișoara

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara vă invită la Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, în perioada 27 martie – 30 martie. Cea de-a XIX-a ediție este pregătită în parteneriat cu Primăria Timișoarei, Consiliul Județean, Univesitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Politehnica. Conceptul anului acesta este ‘’Descoperă Basarabia’’.
Timp de patru zile voluntarii OSB Timișoara vin cu diverse evenimente culturale care au ca scop prezentarea, artei, umorului, dansului, muzicii, și chiar a gastronomiei basarabene.
Startul festivalului are loc pe data de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România. Programul începe cu vernisarea expoziției lucrărilor de artă ale unor basarabeni, unde invitatul special este Vasile Dohotaru – membrul Uniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Expoziția va rămâne deschisă până pe 31 martie 2019. Tot în prima zi a festivalului, va avea loc un atelier de lucru susținut de Radu Gușan și Valentin Vîrlan, în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, unde aceștia vor realiza imprimeuri manuale pe tricouri. De asemenea, Alexei Luca, autorul celui mai lung street art din Republica Moldova, va picta un perete din Timișoara, iar participanții se vor putea alătura. Pentru a prezenta specificul Republicii Moldova, în data de 28 martie vom organiza o Degustare de vin. Acest eveniment va derula sub genericul Descoperă Basarabia prin gastronomie. Printre cramele ce își vor prezenta produsele se enumeră Vinăria din Vale și Cricova . Publicul din Timișoara va avea ocazia să deguste o serie de vinuri selecte din Republica Moldova.
Iar spectacolul umoristic susținut de ‘’Comedy Zebra Show’’ va aduce în discuție subiecte controversate, așezate în glume piperate asigurând o doză bună de haz. Deasemenea șapte meșteri din Republica Moldova și alți șapte din Romînia vor prezenta, în cadrul unui târg desfășurat în centrul orașului, unelte tradiționale specifice meștesugului popular. Scopul expoziției este promovarea valorilor autentice ale culturii ce leagă cele două maluri de peste Prut.