Întrebări şi răspunsuri despre zborul cu avionul, pentru fricoşi

Îţi e frică să zbori cu avionul, imaginându-ţi tot felul de scenarii cu accidente? Specialiştii Jetav Flight Academy te liniştesc şi spun că probabilitatea ca acestea să se întâmple e extrem de mică sau inexistentă. Iată cum stau lucrurile în realitate şi ce trebuie să ştii despre avioane.

Este periculos să zbori în timpul unei furtuni?
Nu e periculos să zbori, dar e periculos să aterizezi, din cauza unui fenoment numit „downburst”, ce face aerul să coboare, lovind solul.

Turbulenţele ar trebui să ne îngrijoreze?
Ele sunt motiv de panică în rândul multor călători. Trebuie ştiut că acestea sunt perfect normale şi apar atunci când avionul ia altitudine sau scade în altitudine, deci presiunea atmosferică se modifică. Când eşti în aer şi avionul se zgâlţâie, este uşor să-ţi imaginezi că în curând se va prăbuşi. Realitatea este că siguranţa aeronavei nu este periclitată de turbulenţe. Avioanele sunt construite pentru a primi o cantitate semnificativă de „pedeapsă”. E ca şi cum ai merge cu maşina pe drum accidentat. Nu vei păţi nimic.

Care este cel mai sigur loc în avion?
Toate locurile sunt la fel de sigure. Totuşi, turbulenţele se simt mai tare în spatele avionului. Dacă vrei o călătorie lină, alege un loc lângă aripI.

Care sunt cele mai periculoase faze ale zborului?
Sunt trei faze critice: decolarea, apropierea şi aterizarea. Toate acestea însumează doar 7% din totalul zborului, dar în timpul cărora se întâmplă 80% dintre situaţiile de urgenţă de la bord.


Uşa avionului se poate deschide în timpul zborului?

Acest lucru este imposibil datorită presiunii interioare, care este mai mare decât cea din afara avionului.

O cantitate mare de bagaje de cală îngreunează zborul?
Dacă ţi-ai pus o astfel de întrebare, află că răspunsul e „nu”. Călătorii şi bagajele lor reprezintă doar 5-10% din greutatea avionului.

Ştiaţi că…
Statistic, probabilitatea unui accident cu victime este de 9,4 ori mai mare în cazul unui drum cu maşina, decât a unei călătorii cu avionul.

În 2018 au avut loc în jur de 37.800.000 de zboruri, ceea ce înseamnă un raport de un accident aviatic mortal la 2,54 milioane de zboruri.<-- 4539333 -->