Arsuri solare? 5 ponturi să te refaci rapid

La început de sezon cald, arsurile solare sunt obişnuite, pentru că pielea nu este pregătită pentru o expunere îndelungată la soare sau uiţi să aplici o loţiune cu protecţie solară. Aşa ajungi să te întrebi cum să vindeci mai repede arsurile solare, de aceea îţi arătăm ce poţi face într-o situaţie neplăcută ca aceasta!

Chiar dacă suntem cu toții conștienți de urmările lipsei de protecţie solară, zilele însorite e posibil să ne ia pe nepregătite, mai ales dacă nu suntem în vacanţă sau este înnorat. Nivelurile ultravioletelor pot fi ridicate chiar şi în zilele înnorate, de aceea arsurile solare pot apărea când te aştepţi mai puţin.

Veziculele cu lichid nu trebuie sparte

Oricât de tentant ai fi să scarpini pielea arsă de soare, cel mai bine ar fi să aplici loţiuni mentolate sau alte produse farmaceutice pentru calmarea mâncărimilor. Zgârierea sau exfolierea pielii afectate poate îndepărta stratul protector și facilitează pătrunderea bacteriilor dincolo de bariera pielii, ceea ce duce la infecții. În cazul în care apar, veziculele nu ar trebui să fie sparte, deoarece şi acest lucru poate crește riscul de infectare, sporirea durerilor şi apariţia de cicatrice pe termen lung.

Aplică rapid o cremă cu Aloe Vera.

Imediat ce ţi-ai dat seama că ai o arsură solară, aplică o cremă hidratantă calmantă pe zona respectivă, pentru a calma durerea și inflamația. Ideal ar fi să optezi pentru o cremă sau un gel cu aloe versa. Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, previne exfolierea pielii şi reduce roșeața. Cremele hidratante sau loţiunile după soare cu aloe vera ajută la refacerea şi calmarea pielii.

Extrapont. Cremele hidratante fără parfum, cu acid hialuronic, glicerină sau ceramide repară pielea arsă de soare.

Comprese reci

Nu doar o cremă hidratantă susţine refacerea rapidă a pielii după o arsură solară, ci şi compresele reci. Acestea reduc inflamația și calmează pielea. Temperatura rece ajută la îngustarea vaselor de sânge, ceeea ce combate roșeața și imflamaţia. Înmoaie o compresă sterilă în apă rece, stoarce-o şi aşaz-o pe pielea afectată de soare. Repetă procedura timp de un sfert de oră de mai multe ori pe zi.

Atenţie! Evită să pui gheaţă pe piele pentru a răci zona arsă de soare.

Pune deoparte produsele de îngrijire abrazive

În perioada de refacere a pielii după o arsură solară, amână aplicarea produselor de îngrijire abrazive, ca scruburile, și a celor cu ingrediente ce captează căldura corpului, precum lanolina sau cele pe bază de ulei. Lidocaina sau benzocaina blochează porii și împiedică eliberarea căldurii provocate de arsură.

Hidratează-te bine

O arsură solară atrage lichidul la suprafața pielii, așa că o suplimentare a aportului de lichide este esențială pentru a preveni deshidratarea și pentru a sprijini procesul de vindecare. Consumul de apă poate ajuta şi la reducerea inflamaţiei. Hidratarea este importantă pentru menținerea sănătății pielii, deoarece apa susţin procesul de reparare naturală a acesteia.

Reţine! Apa ajută şi la menținerea elasticității pielii, sprijină procesele de reparare celulară, reducând roşeaţa și grăbind vindecarea după o arsură solară.

Sursa: odoras.md