În ultima perioadă, tot mai des auzim că o furtună poartă un nume. Acest lucru nu este întâmplător. Mai exact, pentru a putea fi identificate mai ușor în mesajele de avertizare, furtunile și ciclonurile primesc un nume, transmite Digi24.
Serviciile meteorologice din Europa stabilesc, în avans, o listă de nume pentru fenomenele care îndeplinesc criterii stricte, precum intensificări puternice ale vântului ori cantități masive de precipitații, care pot genera inundații. Există chiar și un proiect special care se numește Eumetnet în cadrul căruia există grupuri de țări care pun nume la furtunile cele mai severe, în funcție de zona în care apare fenomenul meteo.
Pe lângă asta, mai există un Institut de Cercetare de la Berlin, cel mai vechi sistem de denumire din Europa, care pune nume ciclonilor sau anti-ciclonilor contra cost. Este un institut care obține, astfel, niște fonduri pentru cercetare. Practic, permite publicului sau companiilor să cumpere drepturi de denumire, iar apoi aceste nume sunt atribuite anual zonelor din Europa. De aici este diferența de nume și uneori auzim cum o furtună are două nume. Pentru că, o dată, denumirea poate veni de la Institutul din Berlin și, pe de altă parte, o altă denumire este venită din partea grupului de țări din programul Eumetnet, a declarat Florinela Georgescu, Director ANM.
În fiecare lună septembrie a anului se publică o nouă listă de nume. Ulterior, lista se extinde până la sfârșitul lunii august a anului viitor, pentru a coincide cu începutul toamnei și sfârșitul verii. Un lucru curios este că nu există denumiri de furtuni pentru literele Q, U, X, Y și Z pentru a fi în conformitate cu convențiile de denumire ale Centrului Național de Uragane din SUA. Acest lucru va menține coerența pentru denumirea oficială a furtunilor în Atlanticul de Nord.
CONTEXT. Amintim că de România se apropie furtuna Ashley care aduce temperaturi scăzute și vreme extremă. Asta după ce furtuna Boris a făcut prăpăd câteva săptămâni în urmă.
Sursa: agora.md