Au fost create cele mai subțiri spaghete din lume, dar nu sunt pentru mâncat

Cercetătorii de la UCL (Anglia) au creat cele mai subțiri spaghete din lume, de aproximativ 200 de ori mai subțiri decât un fir de păr uman.

Acestea însă nu sunt destinate consumului alimentar, ci au fost create datorită numeroaselor utilizări pe care le au fibrele extrem de subțiri, numite nanofibre, în medicină și industrie.

Nanofibrele din amidon, o substanță produsă de majoritatea plantelor verzi pentru a stoca glucoza în exces, ar putea fi folosite în bandaje pentru vindecarea rănilor (datorită porozității lor ridicate, care permite trecerea apei și a umezelii, dar împiedică pătrunderea bacteriilor), ca suport pentru regenerarea osoasă sau pentru administrarea de medicamente. Totuși, producția lor necesită extracția și purificarea amidonului din celulele vegetale, un proces care consumă multă energie și apă. O metodă mai prietenoasă cu mediul, conform cercetătorilor, este fabricarea nanofibrelor direct dintr-un ingredient bogat în amidon, precum făina, baza pastelor.

”Pentru a face spaghete obișnuite, împingi un amestec de apă și făină prin niște orificii metalice. În cazul nostru, am tras acest amestec folosind o sarcină electrică. Practic, sunt tot spaghete, doar că mult mai mici”, a explicat dr. Adam Clancy, de la UCL Chemistry, coautor al studiului.

Cercetătorii au comparat aceste spaghete cu cele mai subțiri paste tradiționale cunoscute, numite su filindeu (firele lui Dumnezeu), realizate manual în Nuoro, Sardinia. Acestea au o lățime estimată la aproximativ 400 microni, adică de 1.000 de ori mai groase decât creația electrofilată.

Noile ”nanospaghete” formează o plasă de nanofibre cu un diametru de aproximativ 2 cm, vizibilă cu ochiul liber, dar fiecare fibră în parte este prea subțire pentru a fi captată de o cameră obișnuită. Dimensiunile lor au fost măsurate cu ajutorul unui microscop electronic.

Sursa: spotmedia.ro