Avioanele hipersonice ar putea fi folosite pentru călătorii spațiale

O echipă de cercetători de la Universitatea din Virginia explorează utilizarea avioanelor hipersonice pentru călătorii spațiale, concentrându-se pe inovații în controlul motoarelor și tehnici de detectare, scrie descoperă.ro. Sprijiniți de NASA, aceștia lucrează la îmbunătățirea performanțelor avioanelor de tip scramjet prin sisteme de control adaptive și senzori optici. Aceste avansuri ar putea duce la dezvoltarea unor vehicule de acces în spațiu mai sigure și eficiente, care să funcționeze similar cu aeronavele.

Într-un nou studiu finanțat de NASA, cercetătorii de la Facultatea de Inginerie și Științe Aplicate a Universității din Virginia au publicat în revista Aerospace Science and Technology date care demonstrează pentru prima dată că fluxul de aer din motoarele cu reacție supersonice poate fi controlat printr-un senzor optic. Această descoperire ar putea duce la o stabilizare mai eficientă a avioanelor cu reacție hipersonice.

Într-o premieră pentru propulsia hipersonică, cercetătorii au realizat controlul adaptiv al unui motor scramjet. Sistemele de control adaptive răspund la schimbările dinamice pentru a menține performanța optimă a motorului. Profesorul Christopher Goyne de la Universitatea din Virginia și co-investigatorul său, Chloe Dedic, susțin că senzorii optici ar putea juca un rol crucial în această tehnologie. NASA caută de mult să evite „unstart”-ul motoarelor scramjet, iar aceste motoare necesită încă o etapă superioară pentru a funcționa la viteze hipersonice.

Motorul dual scramjet, testat în proiectul condus de UVA, comută între modul ramjet și absorbția fluxului de aer supersonic la viteze de peste Mach 5. Interacțiunea aerului cu pereții de admisie generează un „tren de șoc” controlat de senzorii optici, care oferă feedback pentru a gestiona marginea anterioară a trenului de șoc.

Acești senzori optici nu se limitează la datele de la pereții motorului și pot detecta modificări subtile în interiorul motorului. Testele au demonstrat că senzorii optici pot controla adaptiv motoarele scramjet duale, oferind un viitor promițător pentru călătoriile spațiale. Reducerea greutății necesare pentru combustibilul rachetelor va permite mai mult spațiu pentru pasageri și încărcătură utilă, combinând eficiența costurilor, siguranța și reutilizarea.

Sursa: agora.md