Studiile arată că atunci când câinii și stăpânii se privesc, creierul lor se sincronizează. Această cercetare, realizată de oameni de știință din China, este prima care demonstrează „cuplarea neuronală” între specii diferite, scrie descoperă.ro.
Cuplarea neuronală se referă la alinierea activității cerebrale a mai multor indivizi în timpul interacțiunii. De obicei, aceasta se observă între membri ai aceleași specii, cum ar fi oamenii, șoarecii sau liliecii, și este importantă pentru răspunsurile sociale, cum ar fi îmbunătățirea colaborării și învățării.
Câinii, care au fost printre primele animale domesticite de om, au dezvoltat abilități de a recunoaște și răspunde la emoțiile noastre. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit electroencefalografia (EEG) pentru a măsura activitatea cerebrală a câinilor și a oamenilor. Au observat că, atunci când câinii și oamenii se priveau și interacționau, semnalele cerebrale se sincronizau, în special în zonele legate de atenție.
De asemenea, cercetătorii au investigat impactul unei mutații genetice (Shank3) asupra acestei sincronizări. Câinii cu această mutație nu au prezentat același nivel de cuplare neuronală, dar administrarea unei doze de LSD a restabilit conexiunea.
Această cercetare deschide noi perspective asupra relației dintre câini și oameni, deși mai sunt multe de descoperit.
Sursa: agora.md