Deșeurile plutitoare din Africa, Australia și America de Sud pot aduce boli și specii invazive.
Ecosistemele Antarcticii s-ar putea confrunta în curând cu o nouă amenințare, speciile străine care sunt transportate de deșeurile plutitoare din Australia, Africa și America de Sud, conform informațiilor transmise de unian.net.
Pe măsură ce Pământul se încălzește și gheața se topește, speciile non-native ar putea pătrunde pe coasta Antarcticii, perturbând viața marină fragilă a acesteia, se arată într-un nou studiu, scrie Independent. Problema este că, timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că doar insulele îndepărtate din Oceanul Sudic reprezintă un risc de introducere a noilor specii în Antarctica. Însă un nou studiu realizat de un grup de cercetători americani și australieni a arătat că obiectele plutitoare, precum algele, lemnul de plută și chiar plasticul, pot ajunge pe continentul înghețat din locuri mai îndepărtate.
Autoarea principală a studiului, doctorul Hannah Dawson, a explicat că creșterea cantității de deșeuri în oceane oferă acestor specii mai multe oportunități de a ajunge în Antarctica. „Studiul nostru sugerează că obiectele plutitoare pot ajunge în Antarctica din teritorii mult mai nordice, inclusiv America de Sud, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud”, a spus Dawson.
Această călătorie prin Oceanul Sudic nu este doar teoretică. Cercetătorii au folosit modele informatice avansate pentru a simula curenții oceanici și pentru a urmări mișcarea deșeurilor plutitoare de pe diverse porțiuni sudice de uscat timp de 19 ani. Rezultatele au arătat că deșeurile pot ajunge pe coasta Antarcticii în fiecare an, iar unele obiecte ajung în doar nouă luni. Îngrijorarea este că, pe măsură ce temperatura crește și gheața marină se micșorează, acestor specii non-native le poate fi mai ușor să supraviețuiască și să se stabilească în Antarctica. „Gheața marină este foarte abrazivă și servește drept barieră pentru multe specii non-native. Însă, odată cu recenta reducere a gheții marine în Antarctica, organismelor vii care plutesc la suprafață sau sunt atașate de resturi le poate fi mai ușor să colonizeze continentul”, a explicat Dawson.
Studiul a arătat că cea mai mare parte a deșeurilor plutitoare și a potențialelor specii invazive este probabil să ajungă pe capătul Peninsulei Antarctice.
În această regiune, temperaturile relativ calde ale oceanului și lipsa frecventă a gheții marine fac ca aceasta să fie cea mai vulnerabilă locație pentru stabilirea speciilor non-native. „Acești factori o fac, probabil pentru stabilirea inițială a speciilor non-native, ceea ce poate avea un impact major asupra ecosistemelor”, se arată în studiu.
Pe măsură ce protecția naturală a Antarcticii slăbește, sosirea speciilor străine ar putea schimba ecosistemele într-un mod pe care oamenii de știință încă nu l-au înțeles pe deplin.
Sursa: point.md