Timp de 86 de ani, cercetătorii de la Harvard au studiat viețile a sute de oameni și familii pentru a descoperi ce îi face fericiți.
S-a dovedit că oamenii fericiți au, de obicei, abilități bune de rezolvare a conflictelor, practică des sport și mențin relații pozitive, relatează incrussia.ru.
Dr. Robert Waldinger, directorul studiului și profesor de psihiatrie la Școala Medicală Harvard, a răspuns întrebării despre ceea ce „fac corect” cei mai fericiți oameni în adolescență și tinerețe, spunând că aceștia „își doresc să schimbe lumea în bine și le pasă de lume”. „Chiar dacă scopul acestor persoane se schimbă, din punctul meu de vedere, ele nu își pierd interesul pentru viață. Și cred că acesta este lucrul pe care îl fac corect”, a adăugat el.
Cercetătorii în longevitate și experții în fericire subliniază, de asemenea, importanța unui scop în viață pentru a obține satisfacție și bunăstare. Waldinger face referire la conceptul psihanalistului Erik Erikson privind „generativitatea” versus „stagnarea” în dezvoltarea adultului. „Generativitatea este dorința de a face parte din ceva mai mare decât tine însuți”, explică Waldinger. „Conștientizarea că „vreau să ajut la creșterea copiilor” sau „vreau să fiu mentor pentru oameni” sau „vreau să fac ceva care să nu mă privească doar pe mine””.
Stagnarea reprezintă opusul și sugerează un sentiment de blocare în viață și încercarea de a găsi sensul. Oamenii care aleg generativitatea în locul stagnării, în diferite etape ale vieții lor, „devin persoane care se vor uita înapoi la viața lor cu mai puține regrete și cu un sentiment mai mare că viața lor a fost destul de bună”, spune Waldinger.
Dr. Monisha Bhanote, cu aproape 30 de ani de experiență în domeniul sănătății și longevității, recomandă pacienților săi ceea ce practică și în propria viață. Ca gerontolog și specialist în sănătatea celulară, aceasta dispune de cunoștințe despre cum să trăiești o viață lungă și sănătoasă și le împărtășește.
Sursa: point.md