Netflix poate rata Oscarul pentru cel mai bun film după scandalul declarațiilor rasiste ale actriței Karla Sofia Gascon

Filmul „Emilia Perez”, considerat cap de listă pentru premiile Oscar din acest an, este afectat de controverse legate de declarațiile rasiste și islamofobe ale actriței principale. Scandalul subminează ambițiile Netflix de a câștiga trofeul pentru cel mai bun film, scrie presa internațională.

Șansele Netflix de a obține primul său Oscar pentru cel mai bun film s-au prăbușit după ce o serie de postări controversate ale actriței Karla Sofia Gascon au fost redescoperite și traduse, stârnind un val global de reacții negative.

„Emilia Perez”, un musical dramatic regizat de Jacques Audiard, care a câștigat Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes și a adunat 13 nominalizări la Oscar, era considerat cel mai puternic candidat al platformei de streaming la trofeu. Însă reputația filmului a fost grav afectată după ce un jurnalist a descoperit postări ale actriței din perioada 2016-2020, în care descria islamul drept „un focar de infecție pentru umanitate” și îl numea pe George Floyd, americanul de culoarea, omorât de un polițist, „un escroc drogat”. Scandalul s-a propagat rapid pe rețelele sociale, transformându-se într-un subiect global. Deși Gascon și-a cerut scuze public, prejudiciul era deja făcut.

Gascon a dispărut de pe scena premiilor din Hollywood, deși a declarat că va participa la ceremonia Oscar de duminică. Netflix nu a oferit încă o reacție oficială.

Un sezon al controverselor la Oscar

Scandalul „Emilia Perez” nu este singular. Aproape toate filmele nominalizate la categoria „cel mai bun film” anul acesta au fost marcate de controverse. Regizorul Brady Corbet a fost criticat pentru utilizarea inteligenței artificiale în filmul „The Brutalist”, pentru a îmbunătăți pronunția replicilor în limba maghiară ale actorilor Adrien Brody și Felicity Jones.

Fernanda Torres, nominalizată la Oscar pentru rolul din „I’m Still Here”, și-a cerut scuze public după ce a fost acuzată că a apărut în blackface într-un sketch TV din anii trecuți. Blackface este considerată o practică rasistă în care o persoană cu pielea deschisă își colorează fața pentru a imita și caricaturiza persoanele de culoare. Aceasta are origini în teatrele americane din secolul al XIX-lea, unde actorii albi foloseau machiaj întunecat pentru a reprezenta stereotipuri rasiste despre afro-americani. Deși inițial era folosită în spectacole de comedie, blackface este considerată astăzi ofensatoare și discriminatorie, fiind asociată cu o istorie lungă de rasism și segregare.

Scandalurile nu sunt o noutate la Oscar

Nu este prima dată când controversele umbresc un candidat puternic la Oscar. În 2019, regizorul Peter Farrelly („Green Book”) și-a cerut scuze pentru „o glumă deplasată”, după ce The Cut a dezvăluit că obișnuia să își expună organele genitale în fața actriței Cameron Diaz în trecut. În ciuda acestui scandal, „Green Book” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film. De asemenea, în 1998, Harvey Weinstein a fost acuzat că a orchestrat o campanie negativă împotriva lui Steven Spielberg și a filmului „Saving Private Ryan”, încercând să convingă jurnaliștii că doar scena de deschidere, cu debarcarea din Normandia, merită atenție, iar restul filmului este „un clișeu al filmelor de război”. Campania a funcționat, iar în acel an premiul a fost câștigat de „Shakespeare in Love”, produs de Weinstein.

Un alt caz notoriu este cel al filmului „The Birth of a Nation” (2016), care a fost considerat un favorit la Oscar până când regizorul și actorul principal, Nate Parker, a fost implicat într-un scandal. Presa a redeschis un caz vechi de violență sexuală în care Parker fusese acuzat și ulterior achitat. Dezvăluirea că victima sa s-a sinucis în 2012 a generat o reacție negativă puternică, iar filmul a fost exclus din competiția premiilor. Cazul „Emilia Perez” pare să urmeze același traseu. Deși Netflix spera ca filmul să fie un succes major la Oscar, scandalul în jurul Karlei Sofia Gascon a compromis serios șansele sale de a câștiga trofeul.

Filmul „Emilia Pérez”, o producție în limba spaniolă realizată în Franța, a obținut nominalizări importante, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cea mai bună actriță, categorie unde Karla Sophia Gascon a devenit prima actriță transgen nominalizată vreodată la Oscar. Povestea urmărește viața unui lider de cartel mexican care decide să își trăiască adevărata identitate ca femeie și își începe o nouă viață. Premiera mondială a avut loc în mai 2024, când filmul a concurat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, unde a câștigat Premiul Juriului și Cel mai bun rol feminin pentru Gascon.

Sursa: agora.md