Un eveniment astronomic de o raritate extraordinară se desfășoară chiar acum deasupra capetelor noastre. Cometa C/2023 A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan–Atlas, a revenit în vecinătatea noastră cosmică după o absență de aproximativ 80.000 de ani.
Ne-a mai vizitat în Epoca de Piatră sau când Neanderthalienii umblau pe Pământ. La sfârșitul lunii trecute, ea s-a aflat la cea mai mică distanță față de Soare, iar în 13 octombrie se va afla cel mai aproape de Terra, când va putea fi văzută și cu ochiul liber, scrie The Guardian.
Descoperită la începutul anului trecut, C/2023 A3 își are originea în misteriosul Nor Oort, o regiune îndepărtată situată dincolo de orbita lui Neptun.
Dr. Gregory Brown de la Observatorul Regal din Greenwich descrie Norul Oort ca pe o vastă sferă cosmică, plină de rămășițe înghețate din perioada formării sistemului nostru solar. Traiectoria eliptică extremă a cometei a adus-o recent în apropierea Soarelui, iar acum se îndreaptă spre o întâlnire cu Pământul. Experții estimează că punctul culminant al vizibilității sale va fi în jurul datei de 9 octombrie, când cometa se va afla între Pământ și Soare. Cu toate acestea, oamenii de știință recomandă observatorilor să scruteze cerul cu câteva zile înainte și după această dată pentru a avea cea mai bună șansă de a o zări. În prezent, cometa poate fi observată în zori, spre est, în apropierea constelației Sextans.
După 13 octombrie, ea va deveni vizibilă seara, după apusul soarelui, în direcția vestică, lângă constelația Boötes. Pentru cei deciși să o zărească cu ochiul liber, cometa ar putea apărea ca o pată difuză, dar utilizarea unui binoclu sau a unui telescop mic ar putea dezvălui spectaculoasa ei coadă.
Pentru astronomii amatori și profesioniști deopotrivă, acest eveniment promite să fie unul dintre cele mai captivante spectacole cerești ale deceniului și nu numai, oferind o șansă unică de a fi martorii unui fenomen care transcende granițele timpului uman.
Sursa: spotmedia.ro