Puii de focă au o abilitate rară. Își pot schimba tonul vocii, la fel ca oamenii (studiu)

Puii de focă sunt o parte importantă a ecosistemelor marine, iar pe lângă asta ei par să aibă o abilitate neobișnuită. Își pot schimba tonul vocii, la fel cum o fac oamenii, pentru a fi înțeleși mai bine, arată un nou studiu preluat de CNN

Studiul a fost publicat recent în revista de știintă „Philosophical Transactions of The Royal Society B.” și relevă capacitatea acestor animale de a comunica, asemeni oamenilor. Constatarea poate oferi o mai bună înțelegere a evoluției timbrului vocal și a dezvoltării limbajului uman.

Cercetătorii au avut o serie de motive pentru care au dorit să testeze capacitățile vocale ale puilor de focă. Abilitatea rară de a imita sunete a fost observată anterior printre focile adulte. Sunt puține mamifere care pot să-și schimbe tonalitatea, lucru atât de esențial pentru comunicarea umană, susțin oamenii de știință.

„Uitându-ne la foci sau la puținele mamifere care pot să învețe să reproducă suntele putem înțelege mai bine cum noi, oamenii, deprindem capacitatea de a vorbi și, în cele din urmă, devenim ceea ce s-ar putea numi animale atât de comunicative”, a spus Andrea Ravignani, unul dintre cercetătorii studiului.

 

Pinnipedele, din care fac parte mamifere precum focile și morsele, sunt modele excelente pentru a studia procesul de învățare a comunicării, deoarece sunt mai aproape de oameni decât alte specii în ceea ce privește dezvoltarea.

Oamenii de știință au înregistrat mai multe sunete și zgomote ambientale, între care valurile mării, pe care le-au filtrat ulterior cu ajutorul unui soft, pentru a le amplifica și diminua. Ei au testat apoi opt pui de focă care aveau între 1 și 3 săptămâni, aflați la un Centru de Reabilitare și Cercetare a focilor din Țările de Jos. Unitatea eliberează mamiferele înapoi în sălbăticie în siguranță.

Focile au auzit timp de câteva zile, pentru aproximativ 45 de minute, înregistrări cu zgomot ridicat, mediu și scăzut.

Cercetătorii au constatat că suntele scoase de puii de focă s-au modificat în funcție de intensitatea celor pe care le-au auzit în jur. Cu cât zgomotele au fost mai intense, cu atât tonalitatea a crescut și s-a păstrat. Acest efect este numit „efectul Lombard” și este caracteristic oamenilor, respectiv apare în momentul în care, din dorința de a fi mai bine înțeleși, ființele umane ridică vocea.

Cercetarea a arătat că puii de focă au un control ridicat asupra sunetelor pe care le scot, încă din primele săptămâni de viață. Oamenii de știință au catalogat acest aspect ca fiind uimitor, deoarece „puține alte mamifere sunt capabile de asta”.

Anterior, se credea că oamenii sunt singurele mamifere cu conexiuni neuronale directe între cortex – stratul exterior al creierului – și laringe, folosit pentru a produce tonul vocal. „Aceste rezultate arată că focile pot fi cele mai promițătoare specii pentru a găsi aceste conexiuni directe și a dezvălui misterul vorbirii”, a mai precizat Andrea Ravignani, unul dintre cercetătorii studiului.

Până acum, doar păsările au avut astfel de capacități de a reproduce sunete și de a schimba tonalitatea vocii, asemeni oamenilor.

sursa: digi24.ro