SCRIITORUL SPIRIDON VANGHELI ÎȘI SĂRBĂTOREȘTE CEA DE-A 90-A ANIVERSARE

Renumitul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli împlinește astăzi 90 de ani.

Cu acest prilej, mai multe evenimente dedicate scriitorului sunt organizate la Chișinău.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, împreună cu Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, organizează astăzi o serie de manifestări în fața Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, începând cu ora 11:00. Programul va include mesaje de felicitare adresate maestrului, fragmente din spectacole de teatru, scenete cu participarea elevilor și festivitatea de premiere a laureaților Concursului Internațional de creație literară „Noile isprăvi ale lui Guguță”.

La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău va avea loc Conferința: „Spiridon Vangheli – virtuțile și valorile copilăriei, susținută de criticul literar  Nadejda Ivanov, cercetător științific superior la Institutul de Filologie.

O școala din Chișinău urmează să poarte numele scriitorului. Consiliul Municipal urmează să voteze modificarea denumirii Școlii primare nr.90 în școala primară „Spiridon Vangheli”.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”. A scris numeroase cărți pentru copii. Eroul său, Guguță, este îndrăgit de mai multe generații de copii. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.

Spiridon Vangheli este unul dintre autorii, împreună cu Grigore Vieru,  a celebrului „Abecedar”, editat în 1970 și reeditat  în grafie latină 1990. În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei și cu cel de Scriitor al poporului.