Consumul ridicat de zahăr este recunoscut ca un factor de risc pentru obezitate și dezvoltarea bolilor cronice.
În condițiile în care obezitatea infantilă și patologiile asociate acesteia au ajuns probleme importante de sănătate publică, reducerea consumului de zahăr la copii și adolescenți devine o prioritate globală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ghiduri clare în acest sens, recomandând ca zahărul să nu depășească 10% din aportul energetic zilnic pentru toate grupele de vârstă.
Un nou studiu, publicat în ”European Journal of Nutrition” arată că aportul de zahăr a scăzut constant între anii 2010 și 2023 în rândul copiilor și adolescenților, însă încă este peste limita recomandată de OMS. Studiul, bazat pe datele din cadrul proiectului DONALD (Dortmund Nutritional and Anthropometric Longitudinally Designed), oferă o imagine detaliată asupra modului în care obiceiurile alimentare ale tinerilor s-au schimbat în ultimele decenii. ”Studiul se referă la consumul de zaharuri libere”, a declarat Dr. Ines Perrar, cercetător asociat la Institutul de Științe Nutriționale și Alimentare din cadrul Universității Bonn și autorul principal al studiului într-un articol publicat în Science Daily. ”Există dezbateri cu privire la legătura dintre zahăr și dezvoltarea bolilor cronice, la fel ca sarea și grăsimile.”
Definiția dată de OMS a zaharurilor libere include orice formă de zahăr, inclusiv mierea, siropul și produsele concentrate din suc de fructe, adăugate unui produs din comerț sau la prepararea mâncărurilor și a băuturilor acasă. Zahărul care apare în mod natural în sucuri este considerat de asemenea un zahar liber.
Studiul DONALD, inițiat în 1985, este un studiu longitudinal care urmărește obiceiurile alimentare, creșterea și dezvoltarea copiilor și adolescenților din Dortmund, Germania, pe termen lung. Această bază de date a permis analiza în profunzime a evoluția consumului de zahăr la participanți, oferind astfel informații pentru politici publice și intervenții nutriționale. Au fost analizate 4.218 înregistrări legate de alimentație din perioada 2010-2023, cu constatarea că, deși consumul de zahăr a scăzut, rămâne încă peste nivelul recomandat de OMS. Copiii și adolescenții din Germania consumau, în medie, 16,7% din aportul lor energetic zilnic din zaharuri libere în 2010. Până în 2023, acest procent a scăzut la 11,7%, o realizare semnificativă, dar care arată că mai este loc de îmbunătățire.
Un aspect important al studiului este faptul că adolescenții cu vârste între 9 și 10 ani au prezentat cele mai ridicate niveluri de consum de zahăr, cu scăderea consumului pe măsură ce înaintau în vârstă. Această tendință sugerează că educația alimentară și conștientizarea importanței unei diete echilibrate devin mai eficiente pe măsură ce copiii cresc. Deși există o scădere clară a consumului de zahăr, majoritatea copiilor și adolescenților continuă să consume mai mult zahăr decât este recomandat, de aceea este necesară o intensificare a eforturilor pentru a educa părinții și copiii despre riscurile asociate consumului excesiv de zahăr și pentru a facilita accesul la alternative alimentare sănătoase.
Constatările confirmă scopul inițiativei care vizează reducerea conținutului de zahăr din cereale, produse lactate îndulcite, băuturile răcoritoare și sucurile de fructe cu 15% sau mai mult până în anul 2025. Aportul real de zahăr este probabil mai mare decât sugerează datele studiului, din cauza raportării insuficiente de către participanții la studiu.
Rezultatele studiului DONALD indică un progres semnificativ în reducerea consumului de zahăr liber în rândul tinerilor, dar evidențiază și nevoia de măsuri suplimentare pentru a scădea aportul de zaharuri la nivelurile recomandate de OMS.
Sursa: sinteza.org