Femeile par să fie mai bine echipate pentru a face față pericolelor invizibile și ostile ale călătoriilor spațiale în comparație cu bărbații, conform unor cercetări recente, scrie descoperă.ro. Studiul, detaliat în revista Nature Communications, este preliminar, dar ar putea aduce noi perspective în înțelegerea modului în care biologia umană rezistă zborurilor spațiale prelungite.
Majoritatea datelor din acest studiu provin de la misiunea spațială civilă Inspiration4 din 2021, operată de SpaceX. Echipajul, compus din patru persoane care nu erau astronauți profesioniști, a furnizat probe biologice înainte, în timpul și după cele trei zile petrecute în orbită. Aceste probe sunt considerate reprezentative pentru omul obișnuit, spre deosebire de astronauții de elită extrem de antrenați. Datele au fost completate cu informații de la 64 de astronauți NASA.
Examinând activitatea genetică și răspunsurile imunitare, cercetătorii au descoperit că femeile sunt mai bine adaptate și se recuperează mai rapid decât bărbații. În general, „bărbații par să fie mai afectați de zborul spațial pentru aproape toate tipurile de celule și metrici.”
Motivul pentru care femeile ar fi mai potrivite pentru meseria de astronaut nu este clar, dar Christopher Mason, profesor de fiziologie și biofizică la Weill Cornell Medicine (SUA), speculează că rezistența la stresul sarcinii ar putea fi un factor. Aceasta ar permite femeilor să tolereze schimbările mari în fiziologie și dinamica fluidelor.
Sursa: agora.md