Un robot chirurg a învățat să facă operații la nivelul unor medici adevărați

Oamenii de știință au dezvoltat un robot care, pe baza înregistrărilor video ale unor chirurgi experimentați, a atins un nivel de calificare comparabil cu cel al medicilor.

Această descoperire în domeniul formării roboților chirurgicali înseamnă că fiecare acțiune individuală nu mai trebuie să fie preprogramată în prealabil. În schimb, mașinile pot învăța observându-i pe ceilalți. În viitor, operațiile complexe vor putea fi efectuate fără intervenție umană, scrie incrussia.ru.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a dezvoltat o metodă de învățare simulată, care a fost aplicată sistemului chirurgical robot da Vinci, capabil să efectueze operații de bază. Acestea includ manipularea acelor, ridicarea țesuturilor și suturarea. Modelul combină învățarea simulată cu arhitectura IA avansată care a fost utilizată în ChatGPT. Cu toate acestea, spre deosebire de ChatGPT bazat pe text, acest sistem robotic utilizează un limbaj matematic pentru a traduce acțiunile robotului în mișcări și manevre specifice. Pentru a antrena modelul au fost utilizate sute de înregistrări video realizate cu ajutorul camerelor purtate la încheietura mâinii și plasate pe roboții da Vinci în timpul intervențiilor chirurgicale. Aceste videoclipuri, înregistrate de chirurgi din întreaga lume, sunt analizate cu atenție după fiecare operație și stocate în arhive. Peste 50.000 de chirurgi sunt în curs de formare pentru utilizarea sistemului.

Deși da Vinci este deja utilizat pe scară largă, cercetătorii spun că modelul este de notorietate ca fiind inexact. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit să găsească o modalitate de a-i îmbunătăți performanțele. Cheia a fost învățarea robotului să efectueze mișcări relative în loc de acțiuni absolute, care sunt adesea inexacte. „Tot ce trebuie să facem este să introducem o imagine, iar apoi acest sistem IA determină acțiunea corectă”, a declarat Ji Ung Kim, autorul principal al studiului.

Oamenii de știință au constatat că, pe baza câtorva sute de demonstrații, modelul este capabil să învețe procedura și să-și aplice cunoștințele în condiții noi pe care nu le-a întâlnit anterior. „Modelul învață, de asemenea, sarcini care nu au făcut parte din antrenamentul său”, a subliniat Krieger. „De exemplu, dacă scapă un ac, poate să îl ridice singură și să continue să lucreze. Acesta este un lucru pentru care nu a fost antrenată”.

Echipa intenționează acum să învețe robotul nu numai cum să se ocupe de sarcini mici, ci și cum să efectueze operațiuni complete. Anterior, programarea robotului necesita o codificare manuală la fiecare pas. De exemplu, modelarea suturilor pentru un tip de operație putea dura până la zece ani. „Acum, tot ce trebuie să facem este să colectăm date de instruire prin simulare pentru diferite proceduri și putem instrui robotul în câteva zile. Acest lucru ne permite să accelerăm tranziția către autonomie și să reducem erorile medicale, obținând o mai mare precizie în timpul intervențiilor chirurgicale”, a declarat Krieger.

Sursa: point.md